Astigmatismus, cylidry......sakra co to mám za divnou nemoc?

Vycházíte z oční ordinace a v hlavě vám vrtá to divné slovo. Proč mi paní doktorka říkala, že mám cylindr? Vždyť s sebou žádný klobouk nemám. Doufáte, že alespoň v oční optice se dozvíte, jak smrtelná je ta nemoc, kterou trpíte. Nebojte, není to žádná nemoc, ale jedná se o oční vadu nazvanou astigmatismus, která se koriguje brýlovými nebo kontaktními čočkami s cylindrem, tzv.tórickými čočkami. Stejně jako máte dioptrickou vadu, tak s ní můžete mít provázanou vadu astigmatickou. 


Jak vzniká?

Nejčastěji se jedná o nesouměrné zakřivení rohovky, způsobené růstem oka od dětství. To se také může stát např.po úraze, operaci oka nebo jako následek proběhlého zánětu. Nejčastější je však vada způsobena vývojově. Ostatní faktory mohou být nesouměrným zakřivením oční čočky nebo jiných částí oka. 


Jak velký mám cylindr a jak zjistím, že ho mám? 

Astigmatická vada se projevuje zhoršeným rozmazaným, viděním. Může být provázena bolestí hlavy, bolestí očí, zvýšenou únavou, mžouráním. To vše může být následek neustálé snahy oka zaostřit. Oční lékař nebo optometrista dokáže astigmatismus odhalit a doporučit správné dioptrické hodnoty. Vyšetřuje se pomocí zkušebních sklíček nebo přístroji. U větší astigmatické vady, se projevuje např. sešikmenými písmeny nebo stíny u písmen. Malý astigmatismus většinou ani nepoznáte. 


Vyzvedl jsem si brýle s cylindrama a je mi z nich špatně

Na klasické dioptrie, si je potřeba zvyknout, na cylindrické brýlové čočky trvá návyk o trochu déle. Ze začátku se vám bude motat hlava, můžete mít pocit na zvracení, vše se bude houpat a bude to nepříjemné. Zpočátku můžete mít také pocit pokřivených rovných ploch. To vše se časem ustálí, pokud nejste na cylindry zvyklí. Po takových 14 dnech nošení, už by mělo být vše v pořádku a mozek by si měl na nová sklíčka zvyknout a přijmout pohled přes ně. Pokud by se obtíže projevovaly nadále, poraďte se se svým optikem nebo optometristou. 


Mohu nosit kontaktní čočky, pokud mám astigmatismus?

Ano, astigmatismus není překážkou pro nošení kontaktních čoček. Poraďte se se svým optikem nebo optometristou. Při nízkém astigmatismu do cyl 0,75 D můžete vyzkoušet klasické čočky. Slzný film, který je na oku, dokáže takto nízkou vadu sám vykorigovat mezi rohovkou a kontaktní čočkou. Při vyšších vadách je třeba astigmatické čočky vyzkoušet. Proto se doporučuje vyzkoušet kontaktní čočky s odborníkem, který zkontroluje nejen dosáhnuté vidění s kontaktní čočkou, ale také, jestli vám kontaktní čočka sedí ve správné ose. Stejně jako u klasických kontaktních čoček platí pravidlo, že při vyšších dioptriích se hodnota kontaktních čoček upravuje. 


U astigmatismu není důvod k panice, u lidí potřebující dioptrie, je astigmatismus zastoupen asi z 70%. Někdo má vadu větší, někdo menší, ale pomocí brýlové korekce, se dá astigmatismus napravit tak, aby jste viděli jako bez něj. 



Všechna práva vyhrazena / All rights reserved.